Muzeji i galerije Podgorice

Muzeji i galerije čine bitnu kulturnu strukturu jednog grada, nebitno u kojem dijelu svijeta se nalazi.

Foto: podgorica.travel

Te kulturne institucije su svjedoci jednog vremena, dokaz o postojanju drugačijeg načina života, šansa da se prezentuje rad određenog umjetnika, a i istovremeno građanima pruži prilika da kultura bude dio njihovih života.

Takođe, Muzeji i galerije na određeni način mogu predstavljati i granu turizmu, razlog zbog kojeg će turisti posjetiti upravo neki grad ili državu, i uživati u kulturnom bogatstvu, koji je postao simbol tog područja.

Kada je u pitanju naš Glavni grad, građanima i turistima je na raspolaganju veliki broj Muzeja i galerija, koji na najbolji način svjedoče kako o prošlosti, tako se i upoznaju sa umjetnicima čije vrijeme tek dolazi, i onima koji su ostavili trag u vremenu.

U Podgorici postoji pet Muzeja, koji su svakodnevno na raspolaganju građanima i turistima, a to su: Muzej Marka Miljanova na Medunu, Kusleova kuća, Centar savremene umjetnosti, JU Muzeji i galerije, Prirodnjački muzej.

Osim Muzeja, prisutan je i veliki broj galerija, kao što su: Umjetnički paviljon, Moderna galerija, galerija „Art“, i mnoge druge…

Centar savremene umjetnosti se nalazi u, po mnogima, najljepšem dijelu Podgorice, u parku na Kruševcu! Centralni objekat predstavlja Dvorac Petrovića, koji je sagrađen 1891.godine, i koji ima status spomenika kulture, koji je predstavljao nekadašnju rezidenciju dinastije Petrović. Sam Centar savremene umjetosti, posjeduje fond od preko 1000 eksponata iz čak 60 nesvrstanih zemalja, što je jedinstveno na prostoru Jugoistočne Evrope!

Foto: podgorica.travel

Na drugom kraju grada, uz obalu rijeke Ribnice, nalazi se Kusleova kuća, koju je početkom druge decenije minulog vijeka, izgradio ljekar Risto Kuslev. Tokom istorije, namjena te kuće se mijenjala, pa je danas u njoj smješten galerijski prostor Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti ni Muzej Marka Miljanova, koji predstavlja jedinstveno arhitektonsko rješenje. Smješteno u prelijepom krajoliku Meduna, ovaj Muzej svakodnevno privlači veliki broj turista, koji su zainteresovani da saznaju sve o načinu života i ličnosti samog Marka Miljanova, koji predstavlja jednu od najznačajnijih ličnosti iz istorije Crne Gore.

A koliko naši sugrađani imaju vremena da posjećuju ove znamenitosti, i koliko sami znaju za postojanje pomenutih Muzeja i galerija?

Foto: podgorica.travel

Sve zavisi od ličnih interesovanja, ali Sandra iz Podgorice kaže, nema puno vremena da obilazi ove kulturne znamenitosti, iako priznaje da je svaku od njih barem jedan put posjetila.

„Ima Podgorica šta za ponuditi kada su u pitanju Muzeji i galerije. Nemam nešto previše vremena da ih posjećujem, ali sam svaki barem jedan put obišla, što sa školom, što sama. Mogu vam reći da je najveći utisak na mene ostavio Dvorac Petrovića na Kruševcu, baš sam bila prijatno iznenađena“, ističe ona zaKolektiv.me.

Da je kulturne institucije Glavnog grada potrebno više promovisati, smatra Ivan, koji nerado priznaje da ne zna koliko u Podgorici ima tačno Muzeja i galerija, ali da je neke od njih obišao.

„Nažalost, ne znam tačan broj Muzeja i galerija, što svakako nije za pohvalu, jer kada je kultura u pitanju, to bi svi morali da znamo. Mislim da bi trebalo više raditi na njihovoj promociji, kako bi i ove mlađe generacije, u eri digitalne tehnologije, bile „privučene“ da se zainteresuju malo za istoriju i kulturu“, kažeIvan za naš portal.

Foto: podgorica.tarvel

Sa njim je saglasna i Biljana, koja je kako kaže, nedavno posetila Muzej Marka Miljanova, i baš joj se svidjelo sve što je imala priliku da pogleda i sazna, jer upravo zahvaljujući Muzejima i galerijama, možemo da se uvjerimo koliko je istorija našeg naroda bogata.

„Muzej Marka Miljanova na Medunu, zaista je sjajan. Sve je lijpo organizovano i predstavljeno, da čovjek može samo da uživa. Kada je u pitanju tačan broj Muzeja i galerija u Podgorici, morala bih dobro da razmislim da bih vam odgovorila. Čini mi se da se ne posvećuje dovoljan pažnja tom dijelu kulture, i da na kraju ljudi nemaju neku naviku da posjećuju Muzeje i galerije, i saznaju zanimljive pojedinosti“, ističe Biljana za Kolektiv.me.

Da bi „živjela“, kultura se mora njegovati, poštovati i u isto vrijeme biti svjestan njene vrijednosti. Tu istu kulturu na kraju krajeva „stvaraju“ ljudi, pa bi bilo logično da smo, kada je ta oblast u pitanju, veoma dobro informisani… Da li vi znate odgovor na gore postavljeno pitanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *